Halloween!

Här trodde du såklart att det skulle bli antingen pumpor från HELLOWEEN eller läskigheter från typ KING DIAMOND – och det har du såklart fog för. Det vore i o f s på sin plats, men istället ska vi göra något helt annat. Så färgblind jag är har jag ändå försökt plocka fram 10 plattor som lyser med sitt orangeinspirerade omslag (nåja… någon av skivorna kanske är mer röd eller gul, du får ta det med en nypa salt.. jag sa ju att jag är färgblind) som kan passa för lite lyssning i helgen. Valde ut andra skivor än de där 10 man kan elda saker till, och höll mig dessutom till början av alfabetet. Då landade vi såhär:

Vi tar dem fem  taget, med KRUX andra platta lite sådär på toppen. Kollar du noga ser du att den är autograferad dessutom, och det är ju en skiva som inte går av för hackor. Mats Levén som sjunger doom till låtar av Leif Edling som supportas av Peter Stjärnvind (trummor), Jörgen Sandström & Fredrik Åkesson (gitarr) och Carl Westholm (keyboard), det kan ju liksom inte gå fel. Spår som Devil Sun och Sea Of Doom ger mig rätt, och kanske är detta den mest ultimata orange Halloweenplattan av alla i högen? Det är i alla fall därför vi tar den först och den får så pass mycket plats i solen att hela skivan finns här.

Mer då? Jo, GARBAGE är ju en klassiker med sin ”Version 2.0”, en skiva med många riktigt bra låtar som dessutom haft en riktigt genomgång i ”besatt av…”-serien. Underskattad skiva, det. BLACK COUNTRY COMMUNION och deras fjärde giv är förstås också skitbra och sådär omedelbar som recensionen antyder. Går inte att misstolka som något annat, menj nog också en platta ni har koll på. Mer undercover är antagligen de två som smyger till höger. Örebrobandet CAPTAIN CRIMSON var Tips på den här bloggen redan 2014 (shit… tiden går fort!), och här snackar vi klassisk rock’n’roll där utsvängda jeans och skägg är lika givet som etyt galet gung. ”Dancing Madly Backwards” är en skiva du ska kolla in om du gillar 70-talsstuket, kort oh gott – och det gäller  faktiskt också för skivan uppe till höger, THE CRYSTAL CARAVANs ”With Them You Walk Alone”. Det här Umeåbandet har synts lite förr på bloggen, men framförallt med föregångaren ”Against The Rising Tide”. Lyssna dock på Hour Of The Wolf från den här plattan så fattar du varför det här är fin lyssning..!

Man fattar ju fort: detta är musik som tilltalar folk som gillar det som är lite old school, och som lök på laxen har Rebellängeln valt att lännge en riktig old school-skiva överst i högen på nästa femling av skivor med orange inslag på omslaget. ”Sabbath Bloody Sabbath” går förstås inte av för hackor, det är ju trots allt BLACK SABBATHS bästa studioskiva ever, och en av världshistoriens fem bästa plattor, så den har du koll på. (Och gud nåde dig annars!). Den behöver vi nog inte nämna mer än att ge den en framskjuten plats på bilden, tänker man.

Sen finns såklart en klassiker som ALICE IN CHAINS ”Dirt”, en av de stora skivorna från grunge överhuvudtaget och med lätthet bandets bästa platta. Mer intro? Knappast nödvändigt. Orange så det förslår, och sjukt bra. Men sen blir det mer intressant. ABSTRAKT ALGEBRA är ännu ett Leif Edling-projekt, det som CANDLEMASS mynnade ut i ett tag. Denna första skiva är ojämn, men inledningen är vass som en knivsegg och låtar som Stigmata och titelspåret Abstrakt Algebra är rent jävulskt bra.

From down under kommer BE’LAKOR, ett band som gjort ett flertal riktigt vassa skivor men som tyvärr har ett par år sen senaste releasen nu, ”Vessels” som du ser på bilden kom 2016 och allra bäst i diskografin är ”Stone’s Reach”. Bandet ger uttryck för progressiv döds på ett spännande sätt, och har du sedan innan inte koll på dem och gillar den typen av musik har du ett bra band att upptäcka här.

Men.

Det stora bandet här är kanske det med minst orange omslag. BOLT THROWER från min gamla hemstad Nottingham, numera avsomnade och för evigt saknade. Dödsmetall med texter och tema om krig blir liksom inte bättre än så här. ”For Victory” från 1994 har verkligen inte fått tillräckligt med cred på den här siten, och det behöver vi nog ändra. Detta är en fantastisk skiva, väl värd all din Halloweenuppmärksamhet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *