Sveriges bästa Hårdrocksångare?

Erkänn: du älskar en bra rockröst. Vem gör inte det? Ibland kan en speciell röst vara precis det doktorn ordinerar (hela AC/DC’s diskografi och framgång bygger ju på det!), men när det är riktigt bra så blir det speciellt. Historien är förstås proppfull av fantastiska sångare och sångerskor som lyft vilket låtmaterial som helst, men den här gången tänkte jag att vi skulle prata lite om våra svenska hjältar. Nationaldag och allt, så slipper vi dessutom älta och återuppta en massa gammalt material. Det låter väl fint?

Sverige har såklart en hel drös fantastiska sångare, speciellt om man väver in våra ”egna” genrer. Göteborgsdöds? Mikael Stanne från DARK TRANQUILLITY och Anders Fridén från IN FLAMES måste såklart nämnas. Från Stockholmsdödsen går det inte att komma förbi en viss L.G Petrov om vi ska snacka historiskt inflytande, samtidigt som man lika säkert får nämna Joacim Caans från HAMMERFALL om det är din fallenhet avseende musik, likaväl som WATAINS Erik Danielsson lyser som en svart stjärna i sin stil. Doom? Alla som någonsin sjungit för CANDLEMASS, typ. Och så kan vi fortsätta – smaken är som baken. Delad. Man gillar olika.

För egen del är jag som svagast för en klar röst som fixar att gå både i det höga registret och trycka på i mellanregistret. Det får gärna vara lite ”skitnödigt” i soundet också, och ska man då dessutom väva in långvarig karriär så landar jag i tre favoriter.

Joey Tempest från EUROPE.

Göran Edman med YNGWIE MALMSTEEN och en hel räcka olika projekt under bältet.

Mats Levén (edit, se kommentarer!) som klarar både doom med CANDLEMASS och opera och power metal och klassisk hårdrock i allehanda äventyr – nu senast i  egna projektet SKYBLOOD.

Inget av detta är en överraskning för er som hängt på bloggen ett tag. Tips om CRY OF DAWN, MADISON, soloskivor och jag vet inte vad har förstås mejslat ut en sådan bild, och den stämmer. De här tre du ser ovan på bilden är mina favoriter till titeln ”Sveriges Bästa Hårdrockssångare”.

Skulle jag tvingas att kröna en person just nu skulle jag sätta Mats Levén som personlig favorit, mycket baserat på de fantastiska liveframträdanden han levererat de senaste åren – men jag inser också att det är min personliga febless för hans i sammanhanget mer smutsiga stämma som påverkar det valet.

Den stora frågan är såklart:

Vilken är din favorit? Vem är Sveriges Bästa Hårdrockssångare/sångerska?

4 reaktioner på ”Sveriges bästa Hårdrocksångare?”

  1. Inte sjunger väl Leif Edling i varken Candlemass eller något av de andra banden du nämner?
    Du måste syfta på Mats Levén!

    1. Chief Rebel Angel

      Nä – och inte är det Edling på bilden heller! Typo, såklart. Tack för påpekandet av denna förvirring. Uppdaterat! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *