Låtar som heter samma sak: Night People

Okej, förra inlägget med låtar som heter samma sak hade Into The Pit av TESTAMENT respektive FIGHT i fokus, och det blev skön munhuggning i Facebookkommentarerna om vilken av låtarna som är bäst (tror det slutade i stort sett oavgjort). Den här gången kommer vi att ställa en riktig gamling mot en sprillans superfärsk sak, och det ska bli intressant att se hur Heavy MetAles läsare ställer sig till det. Sverigeaktuella DEAFHEAVEN med en låt från sin sprillans nya ”Ordinary Corrupt Human Love” eller ett gammat örhänge med DIO?

Vi snackar låten Night People här, som då alltså återfinns på de här plattorna.

DEAFHEAVEN har vi haft i fokus med jämna mellanrum här på blogfgen, deras popiga blackmetal har varit Tips med ”Sunbather”, förra given ”New Bermuda” har sopat hem höga betyg samt en bra placering på 2015 års topplista. Nu är det dags igen, och den nya plattan ”Ordinary Corrupt Human Love” är recenserad borta på WeRock, och det är antagligen gruppens mest lättillgängliga alster so far. Night People är den kortaste låten by far, och man har dessutom plockat med Chelsea Wolfe på sång, så det är nästan lite publikfrieri för att vara DEAFHEAVEN. Personligen tycker jag inte att detta är den starkaste låten på plattan, men kanske är dess relativa direkthet och korthet något som gör den enkel att ta till sig?

Ronnie James Dio har gjort sinesjukt många bra låtar, på vansinnigt många bra plattor. ”Dream Evil” brukar inte vara en av skivorna som nämns bland hans typ tio starkaste alster (vilket egentligen inte säger att skivan är svag, snarare att han gjort så galet mycket starka skivor; hej BLACK SABBATH-releaserna, personliga favoriter som ”Sacred Heart” eller en av världens genom tiderna fem bästa skivor Last In Line”…), och på den skivan är heller inte öppningsspåret Night People en av de låtar som brukar hyllas. Starkare anses nog Sunset Superman, Naked In The Rain, titelspåret och framförallt All The Fools Sailed Away vara, men ändå. En låt med DIO är en låt med DIO, och det blir alltid asbra.

En rolig detalj i sammanhanget är att de är nästan exakt lika långa. DIO’s version klockar in på 4:07, medan DEAFHEAVEN’s låt stannar på 4:08. Du kan alltså hinna 2 kilometer löpning om du vispar på och vill lyssna på den bägge för att avgöra vilken som är starkast.

Gammal eller ung?

Klassisk eller modern?

Vilken Night People föredrar du?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *