Rebellängeln Tipsar: DÉCEMBRE NOIR ”Autumn Kings”

Vi har våra musik-langare, allihop. Jag har faktiskt flera, men den som kanske är bäst på att löpande puscha på mig udda alster som jag inte hittat annars – och som genomgående kanske inte har det mest etablerade namnet och varumärket med existerande stor fanbase – är kompisen R2. De här tyskarna kom den vägen, och det är så passande mörkt och vemodigt att det passar som handen i handsken såhär på temamånaden november. Gillar du akter som NOVEMBERS DOOM, tidiga PARADISE LOST och MY DYING BRIDE så är detta en helkväll, speciellt om du alltid gillat en känsla av lite goth i din doom. Typ TYPE O NEGATIVE
DÈCEMBRE NOIR drar doom-pendeln till max på skivan ”Autumn Kings”, och levererar vackert producerad och upplagd musik i långa stycken. Nästan alla låtar klockar in upp mot 8 minuter, den längsta sträcker sig över elva – ingen av dem är under sju minuter lång. Bandet lyckas dessutom med konstycket att aldrig vara repetitiva eller tråkigaunder i runda slängar 70 minuter musik, ett tecken på kvalitet om något. 
Allra bäst är man i inledande In The Pouring Rain (man kan riktig känna misären!), Dress.Code.Black samt ”titelspåret” Autumn King, men överlag är det här som nämnts en skiva som verkligen förtjänar din uppmärksamhet över hela speltiden snarare än med stickprov eller plockande av en ”hit” till diverse spellistor. 

Bandet består av Lars Dotzauer på sång, Sebastian Görlach och Martin Ortlepp på gitarr, mike Schubert på bas och Kevin Kleinschmidt på trummor, och skivan är fäst i Hamburg. Namnet betyder ”svarta december” på franska, men extra snyggt tycker jag är att man lyckats förpacka all den där svärtan i en mer eller mindre helt vit skiva. Jag har digipacken, och den är riktigt läckert sammansatt med boken klistrad på insidan av tjock och robust konvolut. Det är en lek med skuggor som frambringar bilden på framsidan, och det avspeglar sig väl i musiken. 
Det är, utan tvekan, vackert.
Det är också vemodigt och sorgligt.
Motsatsen till radioskval.
Jag gillar det skarpt, och vill spela vidare tipset jag har fått avseende DÈCEMBRE NOIR och deras ”Autumn Kings”. Varför inte skapa din egen kalender med OCTOBER TIDE i mixen så du har alla de dystra månaderna på rad sen, oktober – november – december? En alldeles lämplig sysselsättning i vårt svenska höstmörker… 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *