Rebellängeln Tipsar: JUST BEFORE DAWN ”The Aftermath”

..saknar man hjältarna BOLT THROWER helt vansinnigt mycket finns förstås ett par givna saker man kan ge sig på:
1) Knarka de gamla skivorna
2) Drömma sig bort till tonerna av Karl Willetts MEMORIAM
3) Kolla in uppenbara likartade band som ASPHYX, BENEDICTION eller HAIL OF BULLETS (och antagligen konstatera att det inte är riktigt samma sak som originalet).

Nå – låt oss avtäcka en mindre känd och uppenbar lösning, som har ett eget driv samtidigt som det minner om fornstora dagar – svenskarna JUST BEFORE DAWN. Bandet som släppte sin debut ”Precis Innan Gryningen” 2013 har verkligen klivit rakt fram och levererar tuggande döds med krigstema på ett sätt som således påminner om hjältarna, men jag tycker att man har en rättframhet och enkelthet som gör dem precis lagom säregna. Enklast är bäst, tycks duon Anders Biazzi (gitarr, bas) och Brynjar Helgetun (trummor) resonera på denna platta, uppföljaren ”The Aftermath” från 2014 och kliva på i ullstrumporna. För att det ska bli en riktigt smaskig upplevelse har man dessutom adderat en hel radda folk som gästartister, kanske främst som sångare. Kolla in den här listan:

Anders Strokirk Vocals (track 10), Dave Ingram Vocals (track 2), Jonas Stålhammar Vocals (track 3), Jocke Mikiver Vocals (track 4), Teddy Möller Vocals (track 4), Thomas Wouters Vocals (track 5), Guitars (lead) (tracks 4, 5),
Gustav Myrin Vocals (track 6), Guitars (lead) (tracks 1, 3, 6, 7),
Jonas Lindblood Vocals (track 6), Guitars (lead) (track 9),
Johan Jansson Vocals (track 7),
Nick Jones Vocals (tracks 1, 10),
David Nilsson Vocals (track 8),
Marc Grewe Vocals (track 9),
Dennis Johansson Vocals (track 11),
Ralf Hauber Vocals (track 12),
Rick Rozz Guitars (lead) (track 2),
Mattias Borgh Percussion (track 8),
Hawkan Johansson Vocals (track 11),
Blomberg Guitars (lead) (track 9)
Björnström Guitars (lead) (tracks 7, 11),
Mathias Lodmalm Vocals (track 9) 

Dämn – inte ens en ambitioös Rebellängeln orkar leta reda på och länka alla de band du ser representerade här, men kolla in namnen. Det är som Live Aid, typ. Fast inte alls, för det är inget glättigt tjafsande eller körsångeri, det är smutsig stinkande dödsmetall från skyttegravarna. Spår som Lightning War, Soulburner, Incoming, Bastard Battalion, Death From Above, Through The Mud eller Device Of Utter Death målar liksom inget  munternt avtryck.
Det är blod. Lera. Död. Krig och lidande – allt förstås på det bästa av sätt.
Det är en alldeles utmärkt snuttefilt för oss som vill ha mer BOLT THROWER än vi fick, men det är också en skiva som gör sig alldeles utmärkt på egen hand. Jag rekommenderar att du plucggar in hörlurarna och hasar dig fram genom vintermörkret och snömodden och drömmer dig bort till den här underbart svängiga dystopin!1 reaktion på ”Rebellängeln Tipsar: JUST BEFORE DAWN ”The Aftermath””

  1. Spännande. Ska kollas upp. Jag har lyssnat mycket på 1914 från Ukraina. De är nog det band som lyckats komma närmast känslan som man saknar efter Bolt thrower.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *