Rebellängeln Tipsar: VISIGOTH ”Conqueror’s Oath”

Allt med den här skivan är så underbart samstämmigt. Det andas episk heavy metal oavsett om du ser på bandets namn och typsnitt på bandlogon (VISIGOTH), skivans titel (”Conqueror’s Oath”), omslaget med dess bepansrade riddare, låtarnas titlar (vi återkommer till dem) och musiken.
Allt är verkligen genuint och i samklang.
Det råder alltså knappast någon tvivel om vilken sorts musik som står i fokus den här veckan, och den här skivan nådde en 42:a-plats på 2018 års Topplista, en placering som nog i ärlighetens namn borde ha varit högre. Nå, gjort är gjort, och kanske kan detta Tips återbetala lite av hyllningsskulden. Och ett bra sätt kanske är att gå låt för låt, ett grepp vi inte gör så ofta i den här serien.
Steel And Silver inleder skivan, och det är ett relativt udda spår för att vara öppningslåt på en klassisk heavy metal-platta såtillvida att det är en ganska lång låt, dryga 6 minuter och storslagen så det förslår. 
Andra spåret Warrior Queen var första singeln, och är en relativt snabb och snärtig sak som sätter sig direkt. Detta är ”knyt näven i luften”-hårdrock av klassiskt snitt.
Outlive Them All är en av skivans vinnare över tid, en sån där mellantempolåt som kanske inte sticker ut vid första lyssningen, men som med tiden blir en favorit. Tänk marathon istället för sprint.
Hammerforged är kanske det svagaste spåret på skivan, utan att för den skull vara dåligt. Men lite anonym låt, i jämförelse, speciellt som den ligger klämd mellan nämnda Oulive Them All och skivans kanske bästa låt Traitor’s Gate, en låt vi haft i fokus under ”Låtar som heter samma sak”-flaggan. Den här höjdaren börjar lite plockande, men lyssna på drivet och glädjen som kommer där när låten liksom startar på riktigt, typ 1,25-1,30 in. Härligt! 
Salt City är den låt med mest udda känsla i, det känns nästan som en AC/DC-konstrultion när den startar – men resultatet är riktigt riktigt bra. Där den ligger tillsammans med just Traitor’s Gate så har man skivans höjdpunkt på två låtar, och kanske är det anledningen till att nästa sista spåret Blades In The Night blir lite som Hammerforged: okej, men lite bortglömd. Sist men inte minst avslutar vi med 6:25 titelspår, för att liksom cementera att detta är episk heavy metal och inget annat. Rätt bra, men personligen brukar jag ofta se fram mot att starta om skivan innan den här låten klingat ut.
På det hela måste ma ändå konstatera att bandet verkligen skapat en varierande och mycket stark skiva inom sina relativt snäva ramar. Det finns faktiskt inga dpliga låtar, och ett par riktigt starka som lyser klart.
VISIGOTH är från Utah i Staterna (Salt Lake City, om man nu undrar om titeln på Salt City!), och detta är bandets andra fullängdsskiva. Med tanke på hur väl man behärskar låtskrivandet redan så är det helt klart ett band du ska ha koll på, och att starta med ”Conqueror’s Oath” är en mycket god idé!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *