Recension: FIRESPAWN ”The Reprobate”

FIRESPAWN är här med sitt andra album, och i allt låter i det stora hela lika. I alla fall i stora drag, möjligen är bandets svärtade dödsmetall mer lutad åt det svärtade och black metal-liknande (mer om det senare), men i övergripande beskrivning gäller ”från dödsfronten – intet nytt”. Precis som man vill. Det här är musik som inte ska skapas på nytt, snarare ta avstamp i de gamla klassikerna för att sedan förvalta arvet på ett bra och hyggligt innovativt (men rättstroget!) sätt. Med det i bakhuvudet är det med djup glädje man lyssnar på ”The Reprobate”, för här klingar klassikerna tydligt. Du tänker på AT THE GATES när Damnation Ad Bestias drar igång, eller TESTAMENT runt tiden för ”Low” när du hör ett spår som Death By Impalement. Resten av låtarna? typ mer av samma, men mer lutad mot den klassiska svärtade dödsen du förväntar dig, och ett värdigt uppföljarnummer från debuten ”Shadow Realms”. Allra bäst på ”The Reprobate”? Ett par saker:

  1. Inledande Serpent Of The Ocean. Fantastiskt driv, riktigt bra låt och en helt klockren öppnare. Luktar lite AMON AMARTH, bara…. argare!
  2. Bästa låten är General’s Creed, speciellt från bryggan och framåt. ”This is my war. There Are Many Like It, But This One’s Mine” – och sen brakar det lös. Man diggar.
  3. Att L-G Petrov lyckas gapa på så bra utan att det blir ”ENTOMBED 2”.
  4. Texterna. Awesome texter måste jag säga, och bara att läsa titlarna gör att man fattar att här finns historier att dra i. Eller vad sägs om exempelvis The Whitechapel Murderer, The Patient Wolf eller Nightwalkers?

Bandet är alltjämnt lite av en supergrupp med svenska extremband mått mätt. Du har förstås ENTOMBED-legenden L-G Petrov på sång, Heavy MetAle-kändisen Victor Brandt på gitarr tillsammans med Fredrik Folkare från NECROPHOBIC. Från just det bandet kommer också basisten Alex Friberg, och siste man i truppen är Matte Modin på trummor, numera med RAISED FIST men kanske mest känd i extremmetallsvängar för sitt skinnpiskande i DARK FUNERAL. Mer eller mindre idel superstjärnor alltså, och egentligen ska ma väl inte vara förvånad över kvalitén på den här skivan – snarare att det alls blev en andra skiva. De här herrarna torde ju ha ett riktigt fullt schema som det är, och vi ska egentligen bara vara glada över att ”The Reprobate” fick tid att födas, tänker jag.

Betyget 3 är ett snäpp sämre än debuten ”Shadow Realms”. Det har antaligen mest med att göra med shock effekten, samt att jag upplevde föregångaren som svartare och… jävligare. Dels chockade den mig mer, dels var den mer extrem. ”The Reprobate” är fin lyssning med några riktiga toppar dock, missa inte!

FIRESPAWN ”The Reprobate” = 3/5. Bra. Värt tiden och pengarna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *