Söndagsbilaga: 8 saker som borde bli film!

Egentligen hade jag tänkt hinna med det här inlägget tidigare, men som konstaterats förra veckan så är det enklare sagt än gjort. Mycket som lockar nu. Spelar mindre roll, det vi ska prata om är saker som borde bli film. Eller TV-serie, jag är egentligen inte så knusslig, men ni fattar konceptet. Faktum är att det gott och väl kan tänkas vara så att flera av de här grejerna redan ÄR filmer (jag och det där med research på internet är inte alltid så kompatibla), och i de fallen så är det så enkelt att jag gärna ser att du tipsar mig så jag får se spektaket. Ok? Eftersom Heavy metale är en sida som i huvudsak handlar om öl och hårdrock så börjar vi förstås med det, men snart fattar du nog konceptet. Det rör sig om TV-spel, företeelser eller böcker i en enda röra…

1: ”The Crimson Idol” med W.A.S.P

The Crimson Idol

Du vet förstås att jag gillar konceptalbum, och givetvis är det något som det borde göras mer film om. Spelfilm förstås, inga dokumentärer (inget ont om dem, men nu snackar vi påkostade riktiga spelfilmer). Kanske borde jag vurma för QUEENSRYCHE och deras ”Operation: Mindcrime”, eller vilket KING DIAMOND-album som helst, men jag tror ändå att den platta som verkligen skulle kunna göra sig som film är den här. ”The Crimson Idol” innehåller underlag för en jävla bra story, med möjlighet att placera Jonathan i realistiska Hollywoodmiljöer och sen förse allt med en twist. Hoppas Blackie tappar förståndet helt och ger bort rättigheterna till nån riktig regissör som kan sina saker, för det är nog en förutsättning. Förra W.A.S.P-plattan tappade ju lite över tid, och det finns risk att ett sånt här filmprojekt skulle krocka med en vägg om någons ego stod i vägen och ville styra…

2: Brewdog

brewdog-1

Okej, jag vet att flera av er som läser den här siten anser att Brewdog är lite sisådär, och att anse som ”mainstream” numera. Inte så mycket ”for punks”, kanske – men jag tycker att ni har fel. Sett ur den stora världens perspektiv – där den massproducerade lagerölen dominerar världsförsäljningen – så är sagan om Brewdog den enskilt största och kanske viktigaste händelsen för hantverksöl på senare år. Att starta från i stort sett inget till att bli Storbritanniens snabbast växande bolag i branchen, att slå in dörrar som öppnar ögon och smaksensorer för den breda massan som Brewdog gjort… det är jävligt coolt. Man öppnar barer, man startar aktiebolag där vem som helst faktiskt kan gå med i hantverksölens revolution och man gör det på internationell skala. ”Equity for Punks” känns given som även filmens titel, det enda kluriga är väl kanske att man får hitta på ett slut. Det är ju liksom inte klart än, Brewdog.

3: The Last Of Us

the last of us

Första TV-spelet på listan är The Last Of Us, kanske det bästa spelet jag spelat. I kamp med Witcher 3: The Wild Hunt. Historien om Joel och Ellie som kämpar sig genom en postapokalyptisk värld är dock med lätthet den bästa storyn i TV-spelssammanhang, och borde verkligen lämpa sig som film. Visst finns det The Walking Dead, men det är inte samma sak. Visst kan jag förstå om du ropar efter Uncharted-serien som film, men det är för mycket Indiana Jones/Tomb Raider. The Last Of Us är unikt. Det ryktas och har halvt bekräftats om en uppföljare, och jag hoppas i så fall att de helt enkelt överger karaktärerna från första spelet och ”startar om”. Naughty Dog som studion heter är ofta modiga så, så det är inte omöjligt. De får gärna mjölka första spelet klart först, och jag vill ha en film, en påkostad sån!

4: The Dresden Files

Dresden files

Jim Butcher har skrivit en väldigt speciell bokserie som går under namnet The Dresden Files, taget efter huvudpersonen Harry Dresden. Serien har funnits länge, men det är först i år som jag kommit på den. Det finns många böcker, de du ser här är de tre första (vill du ha dem? Det går bra, kommentera bara detta inlägg så kör vi en utlottning mellan alla som är intresserade!). Det handlar om vår vardag, där Harry Dresden är praktiserande magiker/detektiv. Verkligen som vi känner den håller på att rämna, och in flödar allehanda elakingar i form av andar, andra magiker, vampyrer med mera – allt skrivet ur ett så skänt ”hårdkokt deckar”-perspektiv att det blir lysande. Det är inte det att Butcher vänt på allt som du tror att du vet om det övernaturliga, det är det att det blir lika svårt att betala hyran och hantera det mundana som gör det så bra. För trots allt – tror du att det haglar in uppdrag till någon som annonserar i gula sidorna och kallar sig själv för magiker, samtidigt som man undanber sig förfrågningar om trolldrycker? Inte just. Om The Last Of Us känns given som film så är det här kanske mer TV-serieformat, och jag har för mig att det gjorts något halvhjärtat försök till det, men jag menar… kan man göra True Blood så påkostad och långdragen så borde detta vara stoff för… ja, magi!

5: Swedish Death Metal

sdm-cover-214x300

Är det en bok? Är det musik? Är det en företeelse och en studie i en epok?

Ja, är förstås svaret på alltihop. Daniel Ekeroth må stå som ansvarig för att samla allt detta i en bok (och en box med musik som kom senare för den delen), men egentligen är det ju alla de som var med när det begav sig som är huvudfigurer, när den svenska dödsmetallen föddes. Listan med bandnamn kan ju göras hur lång som helst, men erkänn att det skulle vara fantastiskt att se en form av ”Stockholmsnatt” eller motsvarande ungdomsfilm som var modernt producerad och skildrade födelsen av dödsmetallen! Man kan argumentera för att samma sak gäller black metal och födelsen av ”andra vågen” som den kom att kallas i Norge, med alla kyrkbränder och allt jävelskap som extra krydda, men bara tanken på att se någon yngling spela Nicke Andersson eller någon av de profilstarkare lirarna får det ju att kittla lite extra. Erkänn att du vill se det här du med. Erkänn. Erkänn. Erkänn nu!

6: Heavy Rain

heavyrain

Ännu ett TV-spel på listan, och den här gången antagligen en överraskning. Heavy Rain är ju rätt så jävla segt stundtals, framförallt i början, och man kan fan bli lite galen på det där att man måste alla idiotiska rörelser… MEN: storyn är rätt jävla skitbra. Den är faktiskt så bra att det blir en sån där effekt som ibland kan bli när man läser en bok att det som känns lite segt i början har byggt upp allt så att det i slutet bara rusar iväg sidor och blir en riktig nagelbitare. Den här historien om seriemördaren som kidnappar och dränker unga pojkar medan han utmanar och tvingar offrens fäder att gå igenom helvetet för att få en chans att rädda barnen är ju som skapt för en film. Tänk lite ”Seven”, med konstant regn och dystra och smutsiga miljöer. I like it.

7:Nergal

nergal

Ja. Kanske kan man argumentera för att det finns så sjukligt många större artister som borde bli film. Klassiska akter (BLACK SABBATH… Ronnie James Dio… THIN LIIZZY…) som dessutom har avslutat jordelivet så att man vet hur det hela ska knytas ihop. Jag köper det, och vill säga att bara för att jag inte valt att ha med dem här så betyder det inte att jag inte vill se en film med dem. Men. Det finns verkligen inte många som har ett intressantare liv än Nergal, frontman i BEHEMOTH. Och det finns nästan ingen som har sitt privatliv sammaknutet med sitt musikaliska liv så intimt som honom. Leukemi och nära döden? Stämd av polska staten för blasfemi? Ett tveksamt förflutet i klart grumliga black metal-vatten? Förhållande med landets typ största popstjärna och tok-kändis? Driver egen restaurang och har hantverksöl i paketet?  Check, check och hela tiden check.

Kort sagt, en film om Nergal skulle vara otroligt intressant på ett djupare plan än bara musikaliskt, och jag tycker exempelvis att hans sätt att vara och resonera får en sån som Erik Danielsson från WATAIN att framstå som Lasse från Landet.

8: Konsten att göra öl

Heavy-Metale-brewery-2-360x270

Det här är antagligen det närmsta vi kommer en dokumentär i den här upprapningen, och till viss del har det väl att göra med att detta är en ölsite, men erkänn – vore det inte coolt att följa en filmad resa om hur man gör öl? Lager, ale, IPA, DIPA, suröl, weissbeer, stout och allt vad det nu finns, på olika bryggerier i en form av ”från jord till bord”-sammanfattning. Bilden är tagen från smygbilderna i samband med att Heavy Metale startade sitt bryggeri, men det finns antagligen hur mycket olika sätt att sätta upp sitt bryggeri som helst som kan skildras. Och fortsättningen… burk eller flaska, och varför? Vilket glas passar till vilken ölsort – och vad äter man till om man är lagd åt det hållet? 1 timme vacker skapelsebeskrivning om hur man gör öl, konstarten, vore ju vackert att få se på film!

8 saker. Det skulle kunna vara fler om man krystade det lite, men jag tänkte helt enkelt bara presentera det jag verkligen skulle vilja se. Inte för att jag tackar nej om någon filmatiserar ”Abigail” med KING DIAMOND, eller hela den underbara historien om BAD RELIGION som inte bara hållit fanan högt i så många år, utan även kombinerat avancerade civila karriärer med ett eget skivbolag som faktiskt burit massor av musik med man själva lyckats leverera lättlyssnad trallvänlig punk som får cred av nästan alla i hela världen. Men. 8 ämnen fick du, så nu vill jag höra vad du helst vill se en film av?

5 reaktioner på ”Söndagsbilaga: 8 saker som borde bli film!”

  1. Chief Rebel Angel

   Coolt. Litar ju på Åkerlund, men Lords Of Chaos som förlaga…? Det känns rätt tveksamt, faktiskt. Min åsikt om den boken är att det är lika delar sensationsjournalistisk och riktig bok.
   Oavsett, det blir säkert sevärt!

 1. Swedish Deathmetal boken i en stockholmsnatt liknande film vore spännande, helt klart.
  Andra vågen i Norge, håller inte Jonas Åkerlund på med något där?
  Storm Front låter guld måste kollas upp, Jag skulle vilja se Joe Abercrombies tre böcker ”The first law” med första boken The blade itself filmade som Game of thrones ungefär, det hade varit grymt…

  1. Chief Rebel Angel

   …Abercrombie har jag inte läst, men ska lägga på listan. Är de bra?
   Du är härmed deltagare i utlottning om de första tre Dreden Files-böckerna! 🙂

 2. Några grymt sköna karaktärer i de böckerna, riktigt bra skrivna är de också. Rekommenderas.
  Blir det Close-up båten i oktober?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *