Söndagsbilaga: I Skuggan av De Fyra Stora

Jodå, jag vet att egentligen borde den här söndagen ha bjudit på en ”Besatt”, men det får vänta en vecka. Istället måste vi prata om de fyra stora. Eller, snarare, banden i skuggan av de fyra stora. The Big Four, alltså thrashgiganterna METALLICA, MEGADETH, SLAYER och ANTHRAX, är ju stora och välkända, men jag behöver lite hjälp med botaniseringen i skuggan av dessa stora akter.

Nu springer jag lite fort dock. Bakgrunden kanske borde komma först…

Varje år samlas Hårdrockssamfundet för en kväll med öl, vänskap, skratt och – just det – en hel del hårdrock. Hårdrockskväll går av stapeln årligen på Trettondagsafton, alltså i början av januari, och konceptet är enkelt. Varje medlem ska i hemlighet sätta samman 8 låtar efter en förutbestämd ordning och kategorisering, och sedan spelar vi upp allas låtar, en kategori i taget. (Du har mina val av låtar för 2015 här) Eftersom det är 12 medlemmar i samfundet så brukar vi snacka om en sisådär 9 timmars effektivt rockande. Och häromveckan så sattes kategorierna för den kommande Hårdrockskväll 2016, i precis lagom tid för att man ska hinna grubbla och fundera fram till den magiska kvällen. Du har dem nedan, med lite enkla tankar från undertecknads del.

 1. Spelglädje & Sväng. Mitt val av kategori, tänkte att det kan vara ett bra sätt att starta kvällen på det sättet. Finns mycket att välja på dessutom, så det borde gå få fram bra kandidater.
 2. Bästa Avslutningslåt. Alltså, hur man avslutar en skiva bäst. Eller en spelning, antar jag, om man vill tolka det så. Det var Stones borta på Tune Of The Day som satte den här kategorin (vi hade lottning inom samfundet om vilka som skulle få bestämma en kategori i år), och jag har en del tankar redan nu om den här kategorin.
 3. In The Shadow Of Big Four. En helt briljant kategori, jag önskar att jag hade kommit på den! Bästa thrash, men inte någon av de fyra stora.
 4. Bra trots svenska. Alltså, en låt som är jävligt bra även om sången och texten är på svenska. Kan bli lite knepigt, speciellt som jag misstänker att det kan bli lite krockar om man inte tänker till. Men… jag har lite tankar…
 5. Bästa låten från 2015 års bästa platta. Oj, här kan det krocka, misstänker jag, men eftersom jag nu inte anser att GHOST är bäst i år (trots betyget jag delade ut!) så tänker jag att jag går rätt säker. Jag tror många av samfundets medlemmar väljer just de svenska spökena..
 6. God Save The Queen. En låt som hyllar England, alternativt ett engelskt band. Rätt svårt tycker jag, man kan ju kanske inte välja Hail To England med MANOWAR då den är alldeles uppenbar…?
 7. Representera ditt bästa årtionde. En låt som på bästa sätt representerar det, enligt dig, bästa musikaliska årtiondet. Ja, på tal om knepigt… den här blir svettig!! Inte bara ska man besluta vilket årtionde som är bäst, man ska sen hitta den bästa representanten för det. Otroligt svårt, och det kan nog tänkas att jag får återvända till den här och be om hjälp!
 8. Bäst Just Nu. Precis som vanligt avslutar vi med den låt som faktiskt är Bäst Just Nu!

 

Vi lämnar alltså de andra kategorierna därhän så länge, och ska kika på den som har nummer 3. In The Shadow of Big Four.

big_four_thrash_by_dominicali-d3ijyx3

Istället för att diskutera vilka band som kanske borde vara de 4 stora (namnet kommer ursprungligen från de som faktiskt sålde mest skivor, om jag förstår saken rätt), så tänkte jag i lösa ordalag redovisa mina tankar, och – framförallt – passa på att fiska upp era tips så att jag kan glänsa och framstå som oerhört musikaliskt bevandrad och finurlig när det är dags för Hårdrockskväll 2016. Okej?

Det finns ju några band där i Staterna som känns helt uppenbara att vi kommer att få höra något av. De där som härjade när det begav sig, och som i vissa fall rullar runt än. Spontant skulle det förvåna mig om ingen i samfundet spelade ett par av:

 • TESTAMENT
 • EXODUS
 • DARK ANGEL
 • ANNIHILATOR
 • DEATH ANGEL
 • METAL CHURCH
 • FORBIDDEN
 • NUCLEAR ASSAULT
 • SACRED REICH
 • FLOTSAM & JETSAM
 • LAMB OF GOD (är det thrash dock…?)
 • MACHINE HEAD (samma sak här, är det thrash?)
 • ONSLAUGHT
 • POSSESSED
 • PRONG (eh… ja….det kanske verkligen är att dra thrash långt…)
 • SEPULTURA
 • KREATOR
 • SODOM
 • DESTRUCTION
 • TANKARD
 • CORONER

De där kan jag tänka mig att du rätt räknar upp på egen hand. För min del finns förstås flera akter och låtar man kan hitta här – och ska man vara ärlig så kanske det är svårt att inte spela ett spår som Halo från MACHINE HEADs fantastiska opus ”The Blackening”… men nu faller det sig som så att det har jag redan gjort ett tidigare år, så den får gå bort. Som sagt, bland de ovanstående finns flera jag kan tänka mig att plocka, men det finns ju också en grupp akter som kanske inte är riktigt lika högprofilerade. Eller vad sägs om man skulle välja något från:

 • MEFISTO. De hade jag noll koll på innan SRM körde sin revival, och de blev klara för Black Christmass. Just innan hade jag chansköpt den återutgivna ”The Megalomania Puzzle”, och den innehåller en hel del godbitar…
 • MINOTAUR, EXUMER, PROTECTOR, LIVING DEATH, HELLISH CROSSFIRE eller DEATHROW. Tyskland kan det här med thrash, så här finns säker massor av tips du kan servera mig (gör gärna det!). Du hittar för övrigt mer läsning om Tyskland, öl och hårdrock här!
 • AGENT STEELE. Alltså, de är ju inte bra egentligen, speciellt så här i efterhand.. men jag har ett nostalgiskt skimmer över ”Unstoppable Force”-plattan som inte går av för hackor!
 • NEKROMANTHEON. Vete fan om dessa norrmän räknas som renodlad thrash egentligen, men det är ruggigt bra. Jag hade dem som ”döds” i februari i år, men med lite vilja kan man vrida in det här som thrash, tänker jag!
 • Gamla brittiska SABBAT kanske vore något? Jag gillar ju deras lite vrickade och aviga thrash, speciellt ”History Of A Time To Come”. Jag har dessutom återutgåvan, så ljudbilden är rätt bra också.
 • Svenska akter? Visst. Kan man räkna THE CROWN hit? Annars tänker jag på namn som PLECTOR, ZOMBIEKRIG, WITCHERY eller nästan vilket som helst av de gamla Göteborgsgängen när de drog igång. En del var väl döds rakt av, men EUCHARIST exempelvis? Med gott samvete skulle man nog kunna spela RAISE HELL också, men eftersom det är rätt många i samfundet som är från Tyresö så tänker jag att det då finns risk för krock…
 • ARTILLERY är ju skitbra, speciellt vilken låt som helst från ”By Inheritance”.
 • Moderna alster som är riktigt bra har jag däremot lite knepigare att hitta. AMOK, kanske? Eller någon av VECTOR, SATAN’s WRATH (gränsfall på thrash kanske, men det funkar nog) och IMPALERS?

Det är den där sista punkten jag känner att det vore toppen om jag kunde få lite hjälp och inspiration.

När jag letar lite bland exempelvis förra årets Topp 50, samt bland inköpen som är från året så hittar jag nämligen inte en enda thrashplatta. Inte. En. Enda. (Om man nu inte räknar exempelvis ”Repentless” med SLAYER, men nu var det ju just ett band utanför De Fyra Stora som efterfrågades!)

Jag vägrar tro på att det inte släppts bra thrash under dessa senaste två år, eller att det inte finns nya akter som smiskar arslet av de flesta gamlingar. Det låter helt osannolikt. Och även om just thrash kanske var som allra bäst när den föddes, och det känns mest ”in keeping with the cathegory” att kanske försöka leta sig bakåt till något som skapades i skuggan av att de fyra stora kom fram så vill jag väldigt gärna ha tips på bra, ny thrash metal.

Tänk såhär: om det här gavs ut då, när det begav sig…skulle det ha varit något som legat precis i skuggan av de fyra stora?

I så fall vill jag veta. I kommentarsfältet, eller via mail till chief-rebel-angel@hotmail.com!

10 reaktioner på ”Söndagsbilaga: I Skuggan av De Fyra Stora”

 1. Inte riktigt vad du frågade efter men i skuggan av the big four fanns: Morbid Saint. Ett band som släppte en skiva med riktigt bra thrash, tyvärr kom väl skivan ut några år försent.

 2. Kul att för omväxlingsskull ge dig lite tips:)
  Jag har ett tips på ett svenskt band som 2013 släppte (debut?) en cd som heter ”Exoneration denied”. Bandet heter Warfect och spelar riktigt bra och tung thrash.
  Kolla upp dom!!!

  1. Chief Rebel Angel

   …verkligen kul när ni får tipsa – och visst lät det där bra!
   Ser ut som de släppt mer än en giv, och det där ska grävas noggrannare i.
   Tack för tipset!

 3. Well. Var ska vi börja? Du ville ha hjälp med moderna alster inom thrash?
  1 ”Revocation” är solklar där. Hypersnabb, teknisk och modern thrash. Lyssna på t.ex. ”The Grip Tightens”.
  2. Svenska ”F.K.Ü.” får du inte glömma heller. Old School thrash i modern tappning.
  3. ”Havok” är ett gäng hyfsat alerta slynglar. Såg dom live förra året, svinbra.
  4. Svenska ”Dr. Living Dead” om du gillar crossover thrash. Dyngbra.
  5. ”Warbringer”

  Sen har du inte med ”Overkill” vad jag såg bland de äldre banden. Men det kanske säger mer om dom än om dig. 🙂
  Forbidden är för övrigt mitt all-time favorit thrash band. Jag får fortfarande gåshud när jag lyssnar på ”Twisted into form”-plattan.

  Gamla svenska thrash band är annars Midas Touch, Mezzrow och Fallen Angel. Agony med kanske?

  Jag har säkert glömt någon jag med…

  Sen framför allt – har du med band som Lamb of God, Possessed och Eucharist i thrash-snacket, då platsar Pantera lätt in i klumpen.

  1. Chief Rebel Angel

   Tack tack, mäster Hop.
   Såhär i efterhand får jag nog tillstå att det känns rätt långsökt med de där sistnämnda (Lamb Of God, m flera), och således stryker vi nog Pantera också.
   Även om de förstås rent kvalitativt klarar alla prov med lätthet.
   Overkill missade jag nog bara. Svårt att få med alla i en uppräkning helt enkelt. Fast jag skulle nog bara kunna ta nåt från ”Hello From The Gutter”, det är väl typ det enda med dem jag har….
   I övrigt så tackar och bockar man!

 4. Pingback: Hårdrockskväll 2016! | HEAVY METALE - ROCK 'N' RULE!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *