Söndagsbilaga: Topp 10 Rock’n’roll queens

8:e mars, Internationella Kvinnodagen. Vad kan passa bättre som söndagsbilaga än en lista med bara stenhårt rockande tjejer på? Inte mycket, eller hur? Avsikten är inte att på något sätt diskutera eller kommentera det här med tjejer inom rock’n’roll, utan helt enkelt bara att hylla tio artister som är jävligt tuffa. Kriterierna för att komma med på listan är enkla: det ska vara en kvinna. Inte en man. Sen blir det en salig blandning av grupper och enskilda individer, aktiva och icke-aktiva. Och det blir inte speciellt mycket nostalgi, så gamla legender som Janis Joplin, Bonnie Tyler och andra ikoner kan gott tänkas få stanna utanför listan. Det blir nog, faktiskt, en hel del överraskningar…

Okej?

Nu kör, nedräkning från 10 till 1!

————————————————————————————————————————————————————–

PLATS 10: Jennie-Ann Smith från AVATARIUM

AvatariumJennieAvatarium

Ja, varför inte börja med lite av en överraskning? Jennie-Ann Smith kanske ser vän och snäll ut (i alla fall på den vänstra bilden), men hon besitter en sån galet bra sångröst att det är nästan löjligt. Det spelar liksom ingen roll om det är det finstämda som ska tilltala och locka dig eller det bråddjupa mörkret som slukar dig som ska avhandlas – hon bara bankar ut de där tonerna på ett helt perfekt sätt. AVATARIUMs doom med rock’n’roll-förtoner skulle verkligen inte vara detsamma utan henna, och det som till slut gör att hon hamnar på den här listan är coolheten. Spana in bilden med hela bandet och bilen i bakgrunden. I förarsätet: Jennie-Ann Smith. Hur jävla cool som helst, och själva essensen av en rock’n’roll-drottning. Lyssna själv:

PLATS 9: CYCLE SLUTS FROM HELL

Cycle Sluts From Hell

Vilka, tänker du? Jo bandet CYCLE SLUTS FROM HELL, bandet med kanske världens mest opolitiska namn, aktiva vid 80/90-talsskiftet. Bandet kom från New York och innehöll medlemmarna Queen Vixen, She-Fire of Ice, Honey One Percenter och Venus Penis Crusher, och man släppte mig veterligen bara en skiva, den självbetitlade från 1991. Den är, förstås, snorbra, och innehåller lite av en mini-hit i låten I Wish Yo Were A Beer (verkligen passande på den här sidan, eller hur?). Detta är första bandet på listan, och vill du läsa mer om just debuten ska du kolla in när den var Veckans Tips på gamla Metalbloggen. Skivan har ett fint rosa omslag med en naken baksida, och där finns låtar som jag beskrev som en ölstinkande, svängig, pungsparkande rock’n’rolljuvel som inte ber om ursäkt för sig för fem öre, och som enligt egen utsago är influerade av (håll i er nu): ”Beer, bourbon and poverty”. Det hela låter som om detta var CRUCIFIED BARBARA’s elakare och smutsigare storasystrar!

PLATS 8: Laura Pleasants, KYLESA

laura-pleasants-kylesa

En sak kan man konstatera rätt enkelt: KYLESA svänger hårt. Savannah, Georgia, tycks vara en perfekt grogrund för ett band som spelar en alldeles egen form av sludge, en där melodin står i centrum. Och självklart ska en sån akt frontas av en jäkligt kaxig donna som hanterar såväl gitarr som sång. Vill man veta mer om just Laura PLeasants och KYLESA så ska man läsa den här intervjun på Blow The Scene, eller så öppnar man öronen. Eller hur?

PLATS 7: CRUCIFIED BARBARA

WEB_INRIKES

Jaha, är det favorisering på gång månne? Nä. Även om vi gillar CRUCIFIED BARBARA eftersom vi har en öl ihop så är det inte alls därför de är med på den här listan. de är med på listan för att de är Sveriges – och kanske Europas – hetaste all girl band, och de är hetast för att de är bäst helt enkelt. Inte bara lever de ett liv som innebär turnerande och rock’n’roll-nötande av vägar och instrument, man har också haft samma sättning hela tiden. Det är jävligt starkt gjort att lyckas hålla ihop allt så länge, och lyckas man dessutom bli bara bättre och bättre med tiden – som tjejerna i CRUCIFIED BARBARA – så är man givetvis förtjänt av att vara med på listan, eller hur?

Som låt tar vi en av de bästa från nya ”In The Red”, även om den kanske inte är bandets rockigaste sak. Men den glider skönt.

PLATS 6: Katina Culture, TERRORIZER/RESISTANT CULTURE

Terrorizer_02_cIsabel_-Avila_2012

…okej, snubben längst fram på bilden är inte Kat Culture. Hon står bak till höger, och av alla kvinnliga gitarristen är hon förmodligen den elakaste när det kommer till spel och ljud. Som en fräsande motorsåg som sågar upp lik, ungefär. Det här är så långt från väna och lite gulliga flickor man kan tänka sig, istället är det bisvärmsriff som manglas ut på ett imponerande sätt, och det går inte tycka att det inte är tufft. Läs mer om TERRORIZER i den här intervjun, eller min gamla recension av ”Hordes Of Chaos”. Höj sen volymen och mosha sönder vardagsrummet!

PLATS 5: THE RUNAWAYS

Runaways_live_japan_edit

Ja, de var ju i stort sett ”först” som tjejband inom rocken, och eftersom THE RUNAWAYS dessuom innehåller såväl Joan Jett som Lita Ford (ja, även Cherie Currie och Micki Steele, men de har inte på samma sätt haft en impact efteråt som sina mer namnkunniga kompisar) så är det inte mycket att bråka om. Kanske hade vi inte haft SAHARA HOTNIGHTS, CRUCIFIED BARBARA och alla andra om inte THE RUNAWAYS slagit igenom så stort? Bara för det så ska det erkännas att jag aldrig personligen var ett superstort fan av bandet, detta var egentligen lite innan jag fattade grejen. För min del är det just JOAN JETT och LITA FORD som i sina solokarriärer var höjdarna från det här bandet, och därför blir just LITA FORD som får spelas. kyss mig dödligt!

PLATS 4: Liz Buckingham, ELECTRIZ WIZARD

liz buckingham

ELECTRIC WIZARD spelar 70-talsosande, djävulsdyrkande rockig doom. Man har så många klassiska skivor under bältet att det är nästan löjligt, och man har dessutom Liz Buckingham på gura. Att hon kört i över tio år med bandet säger en hel del om vilken attityd hon har, och tillsammans med Jus Oborn utgör hon en fin samstämmighet i strängbändandet. Det är blytungt och svängigt på samma gång, och det tillsammans med alla de mäktiga bilder och skivor hon är med på tar henne till en fjärde plats.

PLATS 3: Angela Gossow, ex-ARCH ENEMY

Arch-Enemy-Angela-Gossow

Nu är det ju så att Angela Gossow inte längre frontar ARCH ENEMY, hon har lämnat över stafettpinnen till betydligt tråkigare (tycker jag då) Alissa Gluz-White, men det var Angela Gossow som liksom på allvar förklarade för omvärlden att en tjej kan vråla håret av vem som helst. När Angela Gossow growlar blir jag rädd, typ, och det är förstås bra. Galet tryck i den pipan, och att hon dessutom levererade live var antagligen ytterligare en orsak till att hon bröt barriären på riktigt.

PLATS 2: Jo Bench, BOLT THROWER

jo bensh

Inte mycket att säga om egentligen. Den här bilden säger det mesta, tycker jag, för ingen annanstans inom musikvärlden finns ett band med lika mycket integritet, lika mycket ”vi skiter i er och gör som vi tycker blir bra”, och ingen stans finns en coolare basist. Höljd lite i dimma, men om man skulle se klart så ser man någon i helt vanliga kläder och som manglar ut hårdare och tyngre toner än nästan alla. Ett av de mest lästa citaten på den här sidan detta, av just Jo Bensh. Det säger faktisk det mesta, tycker jag…

PLATS 1, THE QUEEN OF ROCK: Doro Pesch, DORO/WARLOCK

doro pesch

Okej, bilden är gammal men det spelar egentligen ingen roll eller hur? Coolaste katten, fränaste bruden, evighetsmaskinen. Doro Pesch. Det kändes faktiskt ganska givet att det var hennes namn som skulle hamna överst på listan när jag började skriva, och det är dels för hennes meriter genom åren, dels för att när man växte upp så var det liksom Doro som förkroppsligade det här med kvinnliga artister inom hårdrocken, och dels för att hon faktiskt är still going strong. På alla sätt. Spelar ingen roll att hon har kommit lite till åren, tyskan härjar runt i samma look som alltid, och skiter fullständigt i vad omvärlden har för eventuella tankar om det. Jag skulle vilja säga att hon har en ikonstatus som alla de här gothsångerskorna bara kan drömma om.

En värdig vinnare i min bok!

Så..

Det tar oss i mål, och visst finns det massor av fler namn som kunde ha varit med här (hej, SAHARA HOTNIGHTS, GIRLSCHOOL, JEX THOTH och Farida Lemouchi från insomnade THE DEVIL’S BLOOD!), men såhär hamnade vi till sist. Undrar du förresten över de olika formaten på Spotifylåtarna så är det så att företaget ändrade sina inställningar mitt i det att jag skrev inlägget, så jag är inte riktigt överens med hur man kan bädda in låtar ännu. Det ser faktiskt lite stört ut, men jag kan/orkar inte lägga mer tid på att fixa det kosmetiska.. Det viktiga är kanske namnen på listan.

Blev det rätt?

1 reaktion på ”Söndagsbilaga: Topp 10 Rock’n’roll queens”

  1. Pingback: Recension: AVATARIUM “The Girl With Raven Mask” | HEAVY METALE - ROCK 'N' RULE!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *