Stone Brewery & Metallica: Enter Night

METALLICA lanserade sin öl förra veckan (precis som Hopmaestro noterade), och det är förstås en öl som kommer vara en storsäljare. Välbryggd klassisk tysk pils, levererad av utmärkta Stone Brewery och deras Berlinbryggeri som varit med ett par gånger på den här bloggen förr (bland annat med sin IPA och med KADAVAR och deras ”Berlin”-skiva och ölen Little Bastard). Den här gången rör vi oss i Löwenbraü-trakter, ääven om jag säger att den här ölen är bättre – och det är såklart smart av METALLICA. Lättdrucket, för de stora massorna men ändå med så pass mycket klass att ölnördarna tycker att det kan funka. Såhär skaldade Hopmaestro när ölen släpptes förra veckan:

Stone Enter Night Pilsner, Modern lager, 11651, Tyskland, 50 cl burk, 24,90 kr+pant, 5,7 %
Yes. Då kommer den äntligen. Metallica har gått åstad och skaffat sig en sportdryck för backstage-bruk efter en lång och svettig spelning. Min relation till Metallica är ju sådär kan jag säga, ett tag i mitt liv betydde de allt när det kommer till musik, men när den perioden slutade så har jag inte följt dem med kärlek, snarare med ilska. Nu snackar vi alltså någonstans runt ”The Black Album”. Efter det albumet kan jag nog inte ens säga en låt-titel på någon platta. Men, faktumet kvarstår att de är ett av världens största metallband fortfarande, och den här biran kommer att gå som smör i solsken. En hederlig modern lager, vi får dock den Tyska versionen inte den Amerikanska, som trots allt fått hyfsade betyg ”over there”. Vi får se om den är stram och tight som Kirk’s gitarrsolon eller om den är otight och slapp som Lars’s trumspel?

 

Huruvida trumspelet eller ölen är bättre får vi väl återkomma till om vi vill ha Hopmaestros åsikt, men för egen del vill jag börja med att påpeka att burken är riktigt läcker. Mattsvart, med locket i samma färg och den klassiska METALLICA-logostilen på titeln samtidigt som Stone har sitt djävulsansikte centrerat och det finns röda blixtdetaljer på sidan. Jodå, det andas storsäljare av det, och sämre kan man ju välja såhär när sommaren (väl?) finns att skymta där borta på horisonten.

Senast METALLICA var med på den här bloggen så var det med frågan om varför jag aldrig spelar dem – och se på fan, förutom att ölen var god så har det faktiskt ändrats i all sin enkelhet. Inte för att jag manglat hela diskografin, men de bra skivorna har fått sig var sitt varv i helgen som gick, inspirerat av just den här ölen.

”Ride The Lightning”.

”Master Of Puppets”.

…And Justice For All”.

Bortsett från ljudbilden på den sistnämnda så är detta essensen i METALLICA för min del, och visst hade man väl kunnat addera den svarta skivan eftersom den ju på riktigt slungade bandet till världsherravälde, eller ”Kill’Em All” eftersom den liksom startade lågan. Ja, fan, man kan säga en massa om flera skivor som bandet gjort – men ska du koka ner det till 3 plattor som du fick behålla så är det dessa tre jag hade valt. Och då har ju ölen inte bara svalkat och gjort sitt, den har ju fått mig att plocka upp musiken och njutit på rätt sätt. Bekämpa eld med eld, för fan!

5 reaktioner på ”Stone Brewery & Metallica: Enter Night”

  1. Den har funnits på The Abyss ett tag och jag har smakat den. Tycker att Pripps blå smakar bättre, och det säger nog en hel del. 🙂

  2. Tråkig Tysk Pilsner, riktigt tråkig, drar åt Jever med en estrig maltighet som får en att tänka på en grå Söndag i en zzovande Svensk tråkig småstad. Sedan kom efterbeskan och slog en på käften. Ölet vart genast intressant och man började sjunga om Eric Kühnhackl & Lothar Mattäus igen. För nog var det åt detta håll den Västtyska ölen vi drack i Sverige på åttiotalet drog? Om än med en mjukare beska. Klart det bästa Metallica släppt sedan ”Master of Puppets”.

  3. Bra skrivet ?✌?
    Ligger i kylen å väntat på att avnjutas till just en låt av Metallica ?? Ska bli spännande å se vad tyskarna tryck i den, men vi vet ju att de kan just lager.

    Heaven and hell ??

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *