Låtar som heter samma sak: Carry On

Carry On. Att fortsätta, oavsett vad. Att resa sig igen, ta upp kampen, aldrig ge sig. Det är såklart inte speciellt konstigt att det finns flera hårdrockslåtar med det temat och det namnet, men i det här inlägget ska vi dels lyfta fram en riktigt gammal sak, och dels en relativt ny historia som gör att vi får blicka tillbaka till skivårets början lite. Vi pratar alltså om MANOWAR och deras version av Carry On och vad som väl nästan kan kallas deras motsats: MILLENCOLIN.

 

Du minns nog hur det var – en gång i tiden var MANOWAR mäktiga. Innan de drog hela sin grej alldeles för långt och samtidigt blev försprisprungna av samtiden så var ju en ny MANOWAR-platta bland det coolaste man kunde få i näven. Ungefär här var de som allra bäst, och plattan ”Fighting The World” är – trots att de redan då var världsmästare på lökiga omslag – en höjdare. Här finns hårdrocksstänkare som får varenda medelålders rocker att lyckligt flina lite, även om de kanske inte vill erkäna det. Otaliga är de som faktiskt kan sjunga med i texten till låtar som Blow Your Speakers och Fighting The World – samt kanske den här låten? Carry On är en av de lugnare låtarna, och nog inte skivans bästa, men det spelar ingen roll. Tänk att MANOWAR kunde vara så här relevanta och faktiskt skriva låtar en gång i tiden!

Örebros stolthet MILLENCOLIN är ju inte heller purunga, men fortfarande stekheta och aktuella. Så sent som i vintras kom senaste given ”SOS”, och överlag är det nog också ett band som mången medelålders rocker kan relatera till. Och sjunga med i låtar till. Känslan spontant är dock kanske att de har en mer spridd demografisk lyssnargrupp, och att det nog finns olika epoker i bandets historia som har styrkor – personligen är jag en sucker för såväl riktigt tidiga ”Tiny Tunes” som 2015 års släpp ”True Brew”, men det är en annan historia. I fokus denna gång alltså låten Carry On, avslutslåten från senaste given.

Två låtar, två helt olika stilar – men kanske ändå i mångt och mycket samma budskap. Fortsätt. Ge inte upp. Kämpa. Vilken av dem föredrar du?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *