Lönefredag – låt oss doomdansa!

Det är fredag – och inte vilken fredag som helst. Det är också payday. Sånt kan ju göra en extra glad, och just därför ska fredagsfilmen som vi ju haft en liten vana av att titta på de senaste veckorna handla om dans.

Inte vilken dans som helst såklart, utan den episka doomdansen som Messiah Marcolin gjorde odödlig i sin tidiga sejour för CANDLEMASS. Vi pratar skivorna ”Nightfall”, ”Ancient Dreams” och ”Tales Of Creation”-eran, en svit plattor som verkligen inte går att snacka bort. Låtmaterialet är helt enkelt outstanding och det är ju från dessa skivor som bandet hämtar mycket av sin liverepertoar. Ändå kan man ju nästan inte titta på den här tiden utan att beröra just doomdansen, och mer specifikt den otroligt charmiga videon till Bewitched.

Videon som sådan är gjord av en viss Jonas Åkerlund som efter detta gick vidare till stordåd och en framgångsrik karriär inom film och musikvideor (utan att för den skull tappa kontakt med rötterna och kärleken till den hårdare musiken vilket bland annat avspeglas genom att han till slut lyckades genomföra sitt projekt om norsk black metals födelse i början av 90-talet, ”Lords Of Chaos”).

Han var ju inte gammal här, Messiah, och förvisso skulle vi härifrån kunna dyka vidare i hans efterföljande projekt MEMENTO MORI, men det ska vi inte (du får följa länken). Istället ska vi prata om en skiva som på den här bloggen är sorgligt underrepresenterad: ”Nightfall”. Den är så lite omnämnd att det inte ens fanns en vettig länk att använda högre upp i inlägget där sviten om de tre plattorna omnämns. Det är ju så man skäms, för ärligt talat? Kolla in den här plattan.

Track listings

All tracks are written by Leif Edling, except where noted.

Side one
No. Title Length
1. ”Gothic Stone” (instrumental) 0:48
2. ”The Well of Souls” 7:27
3. ”Codex Gigas” (instrumental) 2:20
4. ”At the Gallows End” 5:48
5. ”Samarithan” 5:30
Side two
No. Title Writer(s) Length
6. Marche Funèbre” (instrumental) Frédéric Chopin 2:22
7. ”Dark Are the Veils of Death” 7:08
8. ”Mourners Lament” 6:10
9. ”Bewitched” 6:38
10. ”Black Candles” (instrumental) Mike Wead 2:18

Egentligen kanske man inte behöver säga speciellt mycket mer när man har det omslaget och den där sammanställningen av låtarna, men vaddå? Det är ju fredag så det blir sedvanligt svammel och orerande.

Det första som egentligen slår en är ju hur väl ihopskruvad den här skivan är. A-sidan startar med introt Gothic Stone, och redan som spår tre finner man ännu ett mellanspel i form av Codex Gigas. Har du hängt här ett tag så vet du att det i vanliga fall är ett rött skynke för eder Rebellängel – sällan bidrar de i långa loppet till kvalitet på en skiva, men i det här fallet så måste mna erkänna att de hör till. Helt integrerat. Låt materialet i övrigt är ju rent guld och 100% klassiker: The Well Of Souls, At The Gallows End och Samarithan skojar man inte bort. B-sidan följer i stort sett samma stig, två mellanspel i form av March Funébre och Black Candles som ramar in klassikerna Dark Are The Veils Of Death, Mourners Lament och just Bewitched. Holy crap, rentav.

Vi kan inte ha det så att vi inte hyllar den här skivan på Heavy MetAlebloggen. Skruva upp volymen och njut!

2 reaktioner på ”Lönefredag – låt oss doomdansa!”

  1. Världens bästa skiva. Nightfall är min nummer ett om jag måste välja en platta. En del av omslaget sitter på min vänstra överarm. Trevlig helg Robban…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *