Rebellängeln Tipsar: PROTECTOR ”Echoes From The Past”

Rebellängeln Tipsar är som bekant en serie med tips på skivor som är värda att lägga tid på, inte sällan en salig mix av nya, gamla, kända och okända plattor – och ganska ofta roar sig undertecknad med att välja en skiva som får lite extra anknytning till det liv som pågår utanför den här bloggen. Det här är en sån skiva, för PROTECTOR härstammar från Tyskland – och om allt går som det är tänkt är det precis där Rebellängeln befinner sig denna helg. 
Tyskland är ju som bekant ett land som musikaliskt har en hel del att bjuda. Jag skulle vilja påstå att det är ett klassisk power metal-föregångarland, även om det på senare tid också dykt upp en hel svängig rock (hej KADAVAR och ZODIAC!). Allra mest tänker man nog ändå på thrash. På något sätt känns Tyskland som vårt egna Bay Area, och band som DESTRUCTION, SODOM och KREATOR kommer väl alltid att nämnas med respekt. Men det finns massor av fler bra band, exempelvis EXUMER och DEATHROW. Dessutom har man ju TANKARD, som verkligen gått all in vad det gäller att koppla thrash till en annan stark exportvara: öl. personligen har jag väl aldrig gillar TANKARD så där vansinnigt mycket, men ändå hittar du en lång kavalkad med kopplingen öl & hårdrock från just Tyskland här.
Ett band som kanske inte slagit stort men bör ges uppmärksamhet är PROTECTOR från Wolfsburg, och den här IHateRecords-utgåvan är förmodligen det perfekta sättet att ge dem den uppmärksamheten eftersom det är en samling av tidiga ”Protector Of Death”-demon, ”Misanthropy”-EP’n och första fullänmgdaren ”Golem”. Vi rör oss alltså i tidsspannet -86 till -88 här, och detta är stenhård skrammelthrash med inspiration av SLAYER och SODOM. 
Det går stundtals rätt fort, och det dyrkas mörka krafter. Dessutom är det rätt charmigt att höra hur inspelningarna faktiskt ändrar sig lite mellan de olika originalen – lyssna på ljudbilden och hur den sakta men säkert putsas över tiden. Personligen tycker jag nog att materialet från EP’n ”Misanthropy” är starkast, de har liksom både starka låtar och kombinationen av ”replokals-skrammel” i sig. The Mercenary, eller varför inte Holy Inquisition är bra exempel på hur PROTECTOR manglar skiten ur allt – med stil!

Intressant kuriosa i sammanhanget är dessutom att PROTECTOR faktiskt är ”aktiva” fortfarande – i Sverige! Martin Missy som hanterar sången på ”Golem” har helt enkelt tagit sitt pick och pack och flyttat under 90-talet… till Stockholm. Där har han återbildat bandet, eller vad som kallas ”coverbandet” PROTECTOR med hjälp av Mathias Johansson (bas), Carl-Gustav Karlsson (trummor) Michael Carlsson (gitarr). Överlag rekommenderas lite läsning på Metal Archives om PROTECTOR medan nu njuter av tysk thrash som bara tysk thrash kan levereras – det är intressant och fin läsning… och ett perfekt Tips. 
Tyskland och Sverige i samma veva? Check!

Samlingen finns tyvärr inte på något bra sätt presentera som lyssningsmaterial från Spotify eller YouTube. Du kan söka för att lyssna på de olika ingående komponenterna, och jag har då valt min personliga favorit ”Misanthropy” som representation. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *