Rebellängeln Tipsar: VATTNET VISKAR ”Settler”

Åh, den här skivan öppnar en hel galax av möjligheter. Vi ska såklart återkomma till den musik som ges på plattan mer noga, men i korthet kan den beskrivas som melodisk black metal i skärningen mot shoe gaze, inte lika mjuk som exempelvis ALCEST, och kanske inte lika mycket tillrättalagd och i dur som DEAFHEAVEN, men otvivelaktigt med de dragen i sig. Lite mer bångstyrigt bara.
Men innan vi kommer dit finns det ett par saker vi måste avhandla. 
Det underbara omslaget, exempelvis. Rymden, rakt av, som dessutom går igen i skivtiteln (en modern ”settler” lär väl vara någon som utforskar den sista fronten, rymden?), samt låtarnas namn (exempelvis Colony, Impact eller just Settler).
Mest av allt måste vi ändå prata om namnet. VATTNET VISKAR. ”Settler” är bandets andra album efter fina ”Sky Swallower”, och det man hajjar till på som svensk är ju namnet.
VATTNET VISKAR är, tycker jag, helt fantastiskt som bandnamn om man spelar lite sådär introvert black metal. Om man nu kommer från Sverige. Ett skivkontrakt med Nordvis Records känns helt självskrivet, ungefär som SKOGEN
Men om man nu inte kommer från Sverige, utan är en kvartett från New Hampstead, Amerika, hur praktiskt är det namnet? Inte alls, vill jag påstå. Såhär sa de till Bara Metal:

– Bakom bandnamnet finns lite olika delar.
Vi ville ha något som lät jordigt, något som hade med naturen att göra.
Jag hade en idé om låttexter som involverade drunkning – den
självbetitlade låten på vår demo – så vi tänkte något med vatten.
– Att vi har det på svenska är lite av en
hyllning till så många av de band som inspirerar oss. Trots att vi
definitivt har ett eget musikaliskt grepp är den här musiken rotad i
Skandinavien, något som vi vill tillstå. Så vi körde lite med Google
Translator fram och tillbaka och en svensk-engelsk ordbok tills vi kom
fram till något som vi tyckte lät bra rent ljudmässigt.

Det där är väl okej, men det som gör att det verkligen sticker ut är ju det som händer efter den här skivan när bandet helt enkelt bestämde sig för att släppa det sista ordet ”Viskar och bara heta VATTNET.
???
Alltså, jag kan liksom höra dialogen de har i samband med bokningar och kontakter. 
”No, we are WATTNET WISKARR”. Excuse me, can you spell that for me, hon?
Efter typ hundra gånger så skiter man i det med svensk hyllning och vill kanske bara ha ett namn man kan leva med, tänker jag. 
Personligen tycker jag som sagt att VATTNET VISKAR är ett smått genialiskt namn, men det kräver samtidigt lite underground. Och här finns nästa problem.
Bandets musik är helt lite för bra för det. Det här är musik menad att nå ut till massorna, och ett namn som VATTNET VISKAR är inte skapt för det helt enkelt (nä, VATTNET är inte lösningen på det problemet…).

”Settler” är en underbar lyssnarupplevelse.
Det är smygande, eklektiskt, episkt och introvert på samma gång. Jag gillar att höra den här skivan från start till mål i hörlurar, i en egen värld liksom. Spår som Yearn och Impact gör sig rättvisa då, och framförallt är avslutningen nästan som ett klimax, att höra Settler och framförallt sista spåret Coldwar som avslutning på skivan har den direkta effekten att man vill starta om. Genast. Det är ett mer eller mindre fantastiskt omdöme i dagens snabbt tickande värld, men så är VATTNET VISKAR på ”Settler” också tidlösa. Och personliga.
Det här är en skiva Rebellängen länge velat ha som Tips, och sparat en del på. Den kom 2015, och tog ”bara” en 44:e-placering på det årets Topplista, men så här i efterhand ska det konstateras att det är en av de skivor som spelats konstant.
Den kräver uppmärksamhet. Och speltid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *